Wanneer je als zzp’er of zelfstandige een product of dienst levert loop je kans om schade te veroorzaken aan mensen of dingen. Voor deze schade kan je als ondernemer aansprakelijk gesteld worden. Daarom is het verstandig om dit risico af te dekken met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of AVB. De dekking van de AVB is zeer ruim en de premie is zeker betaalbaar.

Een voorbeeld. Je krijgt een opdracht voor het repareren van een bakkersoven van een klant. Tijdens de reparatie van de oven gaat deze stuk. Hierdoor kan de bakker gedurende een aantal dagen niet meer bakken en zijn brood verkopen. Je bent in dit geval verzekerd voor de schade aan de oven en voor de gevolgschade. De bakker loopt namelijk een aantal dagen aan inkomsten mis. Het maakt voor de dekking niet uit of je werkgever, ondernemer of leverancier bent.

Dekking van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is zeer ruim. De schade is verzekerd wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor de volgende zaken:

 • Bedrijfsaansprakelijkheid
  Werknemers hebben schade veroorzaakt bij andere personen of bedrijven.
 • Productaansprakelijkheid
  Het geleverde product veroorzaakt schade aan andere personen.
 • Werkgeversaansprakelijkheid
  Ongelukken of beroepsziekten die ontstaan tijdens het werk.
 • Werkgeveraansprakelijkheid motorrijtuigenverzekering (WEGAM)
  Een werknemer lijd gedurende het werk schade tijdens het besturen van een motorrijtuig. Het gaat hierbij enkel om de schade aan motorrijtuig en bestuurder.

Met een BAV ben je niet verzekerd wanneer de schade met opzet is veroorzaakt of het eigen zaken betreft. Ook beroepsfouten of verkeerde adviezen vallen niet onder de dekking. Voor dergelijke risico’s bestaat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

De BAV vergelijken

Het loont altijd de moeite om verzekeraars te vergelijken in prijs en dekking. Kijk ook eens naar verzekeringspakketten voor zelfstandige en zzp’ers. In een pakket kun je verschillende verzekeringen opnemen en krijg je een interessante pakketkorting. Geen zin om zelf online verzekeringen te vergelijken dan kun je altijd een tussenpersoon inschakelen die verzekeraarselectie voor je doet.

Premie van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Je vraagt je waarschijnlijk af: wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dit is afhankelijk van de risico’s die je bedrijf loopt en de omzet van je bedrijf. Voor een adviserend beroep is de premie vrij laag en kun je ongeveer rekenen op €12 – €15 per maand. Voor een risicovoller beroep zoals een liftmonteur is de premie wat hoger en kun je rekenen op ongeveer €30 per maand.