Wilt u een zakelijke bestelautoverzekering afsluiten, of bent u benieuwd of deze voor u geschikt is? De meest gebruikelijke autoverzekering is de privé autoverzekering. Maakt u vooral zakelijk gebruik van de auto? Dan kunt u daarmee niet langer goed uit de voeten. Indien u zakelijk (als ondernemer of ZZP’er) gebruik maakt van een zakelijke bestelauto dient u daar zelfs een zakelijke bestelautoverzekering voor af te sluiten. U heeft de keuze uit verschillende dekkingsvormen en het is verstandig om de auto bijvoorbeeld exclusief Btw te verzekeren. Het is mogelijk om schadevrije jaren van een privé persoon over te dragen aan een bedrijf of holding, zodat u een goedkope zakelijke bestelautoverzekering kunt afsluiten.

Welke dekkingen zijn er?

U heeft in principe de keuze uit drie verschillende dekkingen, naast enkele aanvullende dekkingen. Net als bij een reguliere autoverzekering kunt u gebruik maken van een WA autoverzekering, een WA beperkt casco autoverzekering of een WA volledig casco autoverzekering. Wij zetten de drie vormen van de zakelijke bestelautoverzekering voor u op een rij:

  • WA bestelautoverzekering
    In dit geval kiest u voor de goedkoopste zakelijke bestelautoverzekering, al is de dekking aan de andere kant ook het meest beperkt. U bent alleen verzekerd voor schade die u toebrengt aan anderen, zowel materieel als in de vorm van letsel. Schade aan uw eigen bedrijfsauto is niet verzekerd, die dient u zelf te vergoeden. Deze zakelijke bestelautoverzekering is het best geschikt voor oudere bestelauto’s met een lage dagwaarde, waar eventueel al wat schade op te vinden is.
  • WA beperkt casco bestelautoverzekering
    Heeft u een jongere bestelauto, of is de dagwaarde hiervan nog behoorlijk? Dan kunt u gebruik maken van de WA beperkt casco bestelautoverzekering. In dat geval dekt de zakelijke bestelautoverzekering zowel schade aan anderen als enkele vormen van schade aan uw eigen wagen. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade door ruitbreuk en als gevolg van invloeden van het weer. Schade die u zelf toebrengt aan uw eigen wagen of die het gevolg is van vandalisme behoort helaas niet tot de dekking.
  • WA volledig casco bestelautoverzekering
    Wilt u een zo volledig mogelijke zakelijke bestelautoverzekering afsluiten? Dit is de allrisk autoverzekering binnen de drie varianten. U dekt op die manier zowel schade aan anderen, als alle schade aan uw eigen voertuig, mits u deze niet met opzet veroorzaakt. Deze zakelijke bestelautoverzekering is het best geschikt voor nieuwe en zeer jonge bedrijfswagens, die nog een hoge dagwaarde vertegenwoordigen en waarvoor de herstelkosten nog hoog liggen.

Verzekeren exclusief Btw en schadevrije jaren

Wilt u een zakelijke bestelautoverzekering afsluiten? Over het algemeen kunt u daarvoor gebruik maken van de catalogusprijs exclusief Btw. Dit betekent dat u een lagere premie betaalt, omdat u de Btw niet hoeft mee te verzekeren. Dit bedrag heeft u bij het doen van de aankoop teruggekregen via de omzetbelasting, zodat een verzekering niet nodig is. Bovendien kunt u uw schadevrije jaren als privé persoon overdragen naar een holding of een onderneming. U dient daarvoor gebruik te maken van een afstandsverklaring, of een leaseverklaring. Op die manier kunt u de zakelijke bestelautoverzekering afsluiten in combinatie met een aantrekkelijke no-claim korting.

Hoe wordt de premie opgebouwd?

De premie voor een zakelijke bestelautoverzekering wordt opgebouwd uit een aantal verschillende elementen. Het gaat allereerst om de cataloguswaarde van de bestelauto (exclusief Btw). Vervolgens kan de verzekeraar daar eventuele afschrijving op toepassen en rekening houden met de omgeving waarin u rijdt. Gaat het om de drukte in de Randstad met relatief veel risico op schade, of om een rustiger gebied in de provincie? Heeft u zelf al een aantal schadevrije jaren opgebouwd, of bent u als jonge ondernemer net gestart en heeft u ook nog weinig ervaring op de weg?

Dit zijn belangrijke factoren voor de premie van de zakelijke bestelautoverzekering. Verder kunt u eventueel gebruik maken van een aanvullende dekking, zoals een rechtsbijstandsdekking of een ongevallen inzittenden verzekering. U kunt de dekking van de verzekering op die manier uitbreiden, al betekent dit ook dat de premie verder op zal lopen. Verder bepaalt het type dekking waar u gebruik van wilt maken hoeveel premie u betaalt, waardoor u dit online kunt vergelijken. Zet de verschillende aanbieders van een zakelijke bestelautoverzekering eenvoudig op een rij, zodat u na kunt gaan waar u de mogelijkheid heeft om de bestelauto zo voordelig mogelijk te verzekeren.