Heeft u een waardevolle inventaris staan in uw winkelpand, of staan er op kantoor diverse spullen van waarde die u goed wilt verzekeren? Het is bedrijfsmatig verstandig om gebruik te maken van een inventarisverzekering, een polis die we ook wel kennis als de goederen- en inventarisverzekering. Het is een dekking voor de inventaris die u heeft staan, tegen schade die kan ontstaan als het gevolg van bijvoorbeeld brand, water of inbraak. In die gevallen kunnen de kosten gemakkelijk hoog oplopen, iets dat een flinke aanslag kan betekenen op uw werkkapitaal of zelfs de financiële gezondheid van uw onderneming. Een inventarisverzekering is relatief voordelig verkrijgbaar, waardoor de lage premie een goede kans biedt om de risico’s voor uw onderneming af te dekken.

Waarom een inventarisverzekering?

Heeft u een winkelpand met een flinke inventaris, of heeft u flink geïnvesteerd in andere bedrijfsmiddelen om een ieder een goede werkplek op kantoor te kunnen bieden? Houd er rekening mee dat er voor een behoorlijk kapitaal aan spullen of goederen in uw pand staat, een waarde die u goed dient te verzekeren. Wat gebeurt er op het moment dat er een brand uitbreekt, of hoe kunt u uw spullen veiligstellen in het geval van hoog water? In veel gevallen blijkt het lastig om de inventaris of de goederen te redden, waardoor de kans groot is dat deze verloren gaan of er in ieder geval schade aan ontstaat. In die gevallen is het prettig om terug te kunnen vallen op een inventarisverzekering, u hoeft dan zelf niet voor de (volledige) kosten van het verlies op te draaien. In plaats daarvan betaalt u maandelijks een scherpe premie, waarvoor de verzekeraar de kosten bij schade op zich zal nemen.

Goederen- en inventarisverzekering

De inventarisverzekering kennen we ook wel als een goederen- en inventarisverzekering, omdat de dekking behoorlijk uitgebreid is en u deze zakelijk op een aantal verschillende manieren in kunt zetten. Heeft u bijvoorbeeld dure bedrijfsmiddelen staan, zoals computers en andere elektronica? Dan kunt u met een inventarisverzekering zorgen voor een goede verzekering. Deze dekking geldt in het geval van brand en ontploffing, maar ook bij schade na inbraak, vandalisme of beroving. Wat dat betreft kunt u rekenen op een goede dekking van de spullen binnen uw onderneming, net als goederen of inventaris die u buiten uw eigen terrein heeft staan. Houd er in dat laatste geval rekening mee dat niet alle verzekeraars hier op dezelfde manier mee omgaan, dus bekijk vooraf goed de dekking waar u binnen de inventarisverzekering op kunt rekenen.

In veel gevallen biedt de inventarisverzekering daarnaast dekking voor bijvoorbeeld de bereddingskosten. Dit zijn de kosten die u maakt om de schade te beperken, op het moment dat er wat aan de hand is. Daarnaast kunt u de expertisekosten onderdeel uit laten maken van de dekking. In dat geval kunt u de kosten op de verzekeraar verhalen die u heeft moeten maken om de schade vast te stellen. Indien er een keer wat voorvalt kunt u wat dat betreft rekenen op een uitgebreide dekking, zodat de inventarisverzekering zich direct kan terugverdienen.

Goederen- en inventarisverzekering kosten

De kosten van een goederen- en inventarisverzekering vallen over het algemeen erg mee, al betaalt u een premie op basis van de daadwerkelijke inventaris die u heeft staan. Heeft u te maken met een uitgebreide inventaris en voorraad, of heeft u aan de andere kant juist slechts een paar computers voor uw medewerkers staan? U betaalt een premie op basis van de waarde van de inventaris, waardoor het lastig is om daar een richtpremie voor af te geven. U kunt online offertes aanvragen bij de verschillende verzekeraars, om een goed beeld te krijgen van de premie waar u aan dient te denken op het moment dat u een inventarisverzekering wenst af te sluiten.

Inventarisverzekering vergelijken

Wilt u de inventarisverzekeringen vergelijken? Het is verstandig om u in eerste instantie vooral op de dekking te richten. Wat is de dekking die u nodig heeft voor uw onderneming en welke verzekeraars kunnen u daarin voorzien? Welke verzekeraars bieden een goede dekking en waar kunt u zelfs rekenen op extra dekkingen? Bekijk vervolgens pas de premie voor de inventarisverzekering. Op die manier bent u in ieder geval zeker van een goede dekking, om vervolgens maximaal op de kosten te besparen door een scherpe premie voor de polis te selecteren.