Er is één ding zeker in het leven en dat is dat je komt te overlijden. Wanneer dat gebeurt heb je echter niet in de hand. Om de nabestaanden niet op te zadelen met de kosten van de uitvaart, dien je een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit is volgens de wet niet verplicht, maar is wel zo correct naar de nabestaanden.

Sparen?

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om zelf het geld voor de uitvaart bij elkaar te sparen. Hiervoor heb je echter wel een goede discipline nodig om dit ook daadwerkelijk maandelijks te doen. Daarnaast dien je rekening te houden dat een uitvaart na verloop van tijd steeds duurder wordt. Tevens weet je niet wanneer je komt te overlijden en of op dat moment genoeg geld bij elkaar is gespaard.

Nadeel uitvaartverzekering

Zoals eerder beschreven weet je niet wanneer je komt te overlijden. Het kan dus voorkomen dat je totale premie veel hoger ligt dan het bedrag dat uiteindelijk daadwerkelijk wordt uitgekeerd voor de uitvaart. Ook hanteren enkele verzekeringsmaatschappijen vaste eisen, zoals dat de uitvaart moet plaatsvinden bij één van de door hun aangewezen partners.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er bestaan twee soorten uitvaartverzekeringen, namelijk in natura en een begrafenisverzekering in geld. Bij een verzekering in natura zal de verzekeringsmaatschappij direct aan de uitvaartmaatschappij uitbetalen en worden de kosten voor de uitvaart volledig gedekt. De keuzemogelijkheden zijn hier echter wel beperkt, doordat je aan de eisen van de verzekeringsmaatschappij moet voldoen. Zo kan het zijn dat de uitvaart moet plaatsvinden bij een door hun aangewezen partner en zal er een maximaal budget zijn.

Bij een kapitaalverzekering, wordt er een bedrag uitgekeerd wat bij het afsluiten van het contract is afgesproken. De nabestaanden zijn dan vrij om met het uitgekeerde geld de uitvaart te bekostigen.