Een brandverzekering is een verzekering die een object verzekert tegen bepaalde directe en indirecte schade ten gevolge van brand.

Een brandverzekering is niet wettelijk verplicht, alleen wordt dit wel vaak geëist door woon kredietverstrekkers. Een Brandverzekering verzekert je immers tegen schade.Hoewel de dekking van de brand centraal staat in een brandverzekering, dekt deze verzekering ook schade aan je huis of appartement dat veroorzaakt wordt door storm, kortsluiting, vandalisme, etc.

Sinds een aantal jaar dekt de brandverzekering ook natuurrampen. Dit houdt in dat je woning verzekert is tegen overstromingen en aardbevingen.

Wat is de prijs van een Brandverzekering?

De kostprijs van je brandverzekering is afhankelijk van de waarde van je huis of appartement. De waarde  wordt bepaald door een vragenlijst die je in moet invullen. Hoe meer waarde je woning heeft, hoe meer je zal betalen voor de premie van je brandverzekering. Ook een groter risico op brand verhoogt de premie. Als je huis bijvoorbeeld een houten plafond heeft, dan is het risico op brand groter en zal je brandverzekering duurder zijn.

Het is daarom erg belangrijk dat je de vragenlijst zo correct mogelijk invult. Alleen zo word je tegen onderverzekering beschermd.

Hoe kan ik brand vermijden in mijn woning?

  • Zorg ervoor dat je  rookmelders in je woning hebt.. Een rookmelder kan zowel jouw leven als jouw woning redden.
  • Kaarsen kunnen voor een heel gezellige sfeer zorgen in huis, maar kunnen eveneens voor een bijzonder ongezellige sfeer zorgen wanneer ze het huis in de fik zetten.
  • Verberg aanstekers en lucifers goed voor je kinderen zodat ze deze nooit kunnen bereiken.
  • Ga nooit slapen voordat het vuur in de open haard volledig is gedoofd. Zorg ook voor een metalen rooster om vóór de haard te plaatsen zodat smeulend vuur en vonken geen aanleiding kunnen geven tot brand in de woning.