Wilt u een zakelijke autoverzekering afsluiten, of heeft u van uw verzekeraar gehoord dat het niet mogelijk is om gebruik te maken van een reguliere autoverzekering? Verzekeraars maken een onderscheid tussen het privé en zakelijk gebruik van een auto. Heeft u een eigen bedrijf of bent u ZZP’er en bezoekt u sporadisch een klant met uw auto? Dan vormt een reguliere autoverzekering geen probleem. Rijdt u dagelijks naar klanten? Dan heeft u een zakelijke autoverzekering nodig. Heeft u een bestelbus waarmee u dagelijks onderweg bent? Dan dient u een zakelijke bestelautoverzekering af te sluiten.

Welke dekkingen zijn er?

U kunt de zakelijke autoverzekering afsluiten op basis van dezelfde dekkingen als die we kennen van de privé autoverzekering. Het gaat om de:

  • WA autoverzekering
  • WA beperkt casco autoverzekering
  • WA volledig casco autoverzekering (allrisk)

In het eerste geval verzekert u zich uitsluitend tegen schade die u toebrengt aan anderen, zowel in de vorm van letsel als materiële schade. Schade aan uzelf of uw eigen auto wordt doorgaans niet vergoed, maar in ruil daarvoor betaalt u een scherpe premie. Rijdt u een zakelijke auto met een relatief lage dagwaarde, bijvoorbeeld vanwege een ruime leeftijd? Dan is het in een aantal gevallen verstandig om een zakelijke autoverzekering af te sluiten op basis van alleen een WA dekking.

Aanvullende dekkingen voor een zakelijk autoverzekering

Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van aanvullende dekkingen voor de zakelijke autoverzekering. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ongevallen verzekering inzittenden, of een inzittendenverzekering. In het eerste geval ontvangt u een vast bedrag bij overlijden of blijvende invaliditeit van inzittenden, in het tweede geval hangt de uitkering af van de schade of het letsel die er ontstaat. Ten tweede kunt u binnen de zakelijke autoverzekering bijvoorbeeld gebruik maken van een rechtsbijstandsdekking. Dit helpt de tegenpartij aansprakelijk te laten stellen en zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld ten opzichte van de overheid gemakkelijker een juridische procedure kunt opstarten. In het geval van een juridisch geschil is deze aanvullende dekking van grote toegevoegde waarde, al zorgt het er aan de andere kant voor dat de premie voor de zakelijke autoverzekering hoger uit zal vallen.

De premie van een zakelijk autoverzekering?

De premie van een zakelijke autoverzekering wordt voor een groot deel opgebouwd zoals we dat kennen van de privé autoverzekering. De verzekeraar gaat uit van de cataloguswaarde van de zakelijke auto, past eventuele afschrijvingen toe en beoordeelt het risico dat u als bestuurder loopt. Bent u een volwassen bestuurder, heeft u al een aantal schadevrije jaren en woont u wellicht in een relatief rustige omgeving? Dat zijn factoren die helpen de premie voor de zakelijke autoverzekering te drukken.

Een verzekeraar kijkt voor de premie van een zakelijke autoverzekering echter ook goed naar het aantal te rijden kilometers per jaar, aangezien dit vaak hoger ligt dan bij auto’s in privé. Daarnaast is het mogelijk om de cataloguswaarde van de auto exclusief Btw als uitgangspunt te nemen voor de verzekering, omdat u de betaalde Btw immers terug heeft kunnen vragen via de omzetbelasting. Dit scheelt aanzienlijk in de premie voor de zakelijke autoverzekering, waardoor u daar meer voordelig gebruik van kunt maken.

Des te meer schadevrije jaren u heeft en des te minder risico de omgeving waarin u actief bent met zich mee brengt, des te lager de premie voor de zakelijke autoverzekering uit zal vallen. Daarnaast zijn het type dekking en de eventuele aanvullende dekkingen hier uiteraard op van invloed, die bepalen de premie die u betaalt.